Czurczchela - (gruz. ჩურჩხელა) słodki przysmak mający swoje korzenie w gruzińskiej Kachetii. Znany również w Armenii, Rosji, Turcji i na Ukrainie. Z wyglądu przypomina suszoną kiełbasę, te bardziej kolorowe budzą skojarzenia ze świecami. Odrywamy kawałek i próbujemy. Totalne zaskoczenie! Słodka i chrupiąca zdrowa przekąska. Czurczchela czyli tradycyjny, gruziński, słodki deser wykonany jest tak naprawdę z trzech prostych składników: soku owocowego, mąki pszennej lub kukurydzianej oraz orzechów, włoskich lub laskowych. Według oryginalnego przepisu sok powinien być winogronowy, ale Gruzja to nie tylko winogrona. Do produkcji czurczcheli można także użyć soku jabłkowego, wiśniowego, morelowego czy z granata. Im słodszy owoc, tym słodsza będzie nasza czurczchela, gdyż w procesie przyrządzania nie dodaje się cukru. Opcjonalnie można dosłodzić miodem. Orzechy włoskie, laskowe bądź rzadziej migdały nawleka się na długą nić. Sok owocowy zagęszcza się przez powolne odparowywanie oraz dodanie mąki. W języku gruzińskim na taką masę mówi się badagi. W tak przygotowanym, ciągnącym się badagi zanurzane są nawleczone orzechy, kilkukrotnie, aż osiągną pożądaną grubość. Gotowe batoniki suszy się przez kilka dni. Gotowe - tak powstaje zdrowa, smaczna i wartościowa Czurczchela. Sprawdź w naszym sklepie.
CZURCZCHELE SPRÓBOWAĆ I KUPIĆ MOŻEMY NA NIEMAL KAŻDYM BAZARZE W GRUZJI
Podobnie jak w przypadku wielu potraw kuchni gruzińskiej - ile gospodyń, tyle przepisów. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, matka córce, babcia wnuczce. Wszystkie te czurczchele mają wspólny mianownik: naturalne i świeże składniki. Ekologiczne orzechy, mąka i sok. Zarówno winogrona, jak i inne owoce, których sok jest wykorzystywany są bogatym źródłem wielu witamin, mikro- i makroelementów. Wszystko to sprawia, że ta mała przekąska jest niezwykle pożywna. Czurczchela to idealna propozycja na drugie śniadanie, przekąskę po intensywnym treningu, czy jako małe co nieco do kawy lub herbaty. To propozycja dla tych którzy uwielbiają zdrowe słodycze i dla tych którym zależy na naturalnym pochodzeniu składników. Możesz przegryzać ją jak zwykłego batona, aż do ostatniego kęsa lub kawałek po kawałeczku delektując się słodyczą winogron dojrzewających w kachetyńskim słońcu. Warto nadmienić, że jest to też idealny dodatek do degustacji win gruzińskich.
Gruzińskie czurczchele zwykle wykonywane są jesienią, po zbiorach winogron, owoców i oczywiście orzechów. Dodatkowo, prawidłowo przygotowana czurczchela utrzymuje świeżość przez wiele tygodni. Połączenie trwałości i wartości odżywczych sprawdzało się przez wieki, w czasie zimowych chłodów z ograniczoną dostępnością pożywienia lub podczas dalekich wędrówek w górach czy jeszcze dalszych wypraw w nieznane. Najlepsze czurczchele, to te najświeższe. Świeża powinna być sprężysta, ale nie gumowa. Przy zginaniu nie powinna pękać. Czasami na powierzchni pojawia się biała warstwa - bez obaw. Jest to mąka lub wykrystalizowany, naturalny cukier z owoców. Tylko wybór składników najwyższej jakości pozwoli cieszyć się tym fantastycznym smakiem. Pożywne, smaczne, trwałe, owocowe, naturalne, ekologiczne, wege... czego chcieć więcej?
Na stronie naszego sklepu możecie znaleźć kilka różnych rodzajów czurczcheli prosto od gruzińskiego producenta Nugbari. Wysoka jakość, naturalne pochodzenie oraz proces produkcji zgodny z najwyższymi europejskimi standardami, co więcej próżniowe opakowanie zapewnia świeżość i długi okres przydatności do spożycia. Warto spróbować!
#czurczchela #winogrono #orzechy #ekoprodukt #naturalne